Dobre menu na imprezy okolicznościowe – jak powinno wyglądać?

5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote

Zaplanuj menu tak aby goście byli zadowoleni

Właściwie zaplanowane menu stanowi bardzo istotny czynnik w końcowej ocenie całej imprezy okolicznościowej, ponieważ od doboru i jakości potraw zależy zadowolenie organizatorów i uczestników przyjęcia.

Przystępując do planowania menu na przyjęcie okolicznościowe należy uwzględnić:
– formę przyjęcia,
– okazję, na jaką jest przygotowywana impreza,
– limit pieniężny na osobę,
– liczbę osób,
– charakterystykę gości,
– porę dnia i roku,
– życzenia specjalne zleceniodawcy.

Forma przyjęcia ma zasadniczy wpływ na dobór potraw, ponieważ inny zestaw potraw nadaje się na przyjęcie zasiadane, podczas którego potrawy konsumowane są w wygodnej dla gościa pozycji, a inne na przyjęcie na stojąco, kiedy gość podczas konsumpcji ma ograniczonemożliwości posługiwania się sztućcami i naczyniami. Kolejnym czynnikiem, który musi być uwzględniony jest okazja przyjęcia. Czy jest to przyjęcie bardzo uroczyste, czy też skromne, ponieważ od tego zależeć będzie ilość potraw i napojów oraz sposób ich podania.

Z kolei limit pieniężny ma decydujący wpływ na dobór potraw. Od niego zależy, czy można zaplanować bogaty asortyment potraw i drogich napojów, wykwintnych (limit wysoki), czy też ilość potraw i napojów ze względu na niski limit będzie ograniczona, a przez to asortyment skromniejszy. O doborze menu decyduje liczba osób uczestniczących w przyjęciu. Warunki techniczne i stan wyposażenia zakładu mogą ograniczać możliwości produkcyjne. W zakładach gastronomicznych nie posiadających odpowiedniego wyposażenia niemożliwe jest przygotowanie w krótkim czasie wykwintnych potraw i atrakcyjne ich podanie dla dużej liczby gości.

Znajomość charakterystyki uczestników przyjęcia, ich wiek, upodobania, zawód umożliwiają dostosowanie planowanego menu pod kątem doboru surowca, sposobu obróbki cieplnej. Inny asortyment potraw i napojów należy planować dla dzieci (potrawy w małych porcjach, delikatne), młodzieży (większa ilość potraw, mogą to być potrawy trudniej strawne), a inny dla ludzi starszych (potrawy lekko strawne, bardziej rozdrobnione).

Menu zależne od pory dnia i preferencji kulinarnych

Inny zestaw potraw przygotowuje się na przyjęcia w porze lunchu, obiadu, podwieczorku czy kolacji. Natomiast pora roku pozwala wprowadzać do menu potrawy sezonowe ze świeżych surowców, co w znacznym stopniu może uatrakcyjnić planowane menu i obniżyć koszt przyrządzanych potraw. Specjalne życzenia zleceniodawcy pozwalają uniknąć niespodzianek typu: kilku gości nie jada mięsa lub ryb, a w menu są same potrawy z różnych mięs lub dania rybne. W takiej sytuacji zakład nie jest przygotowany na zmianę wcześniej zaplanowanego menu. Ponadto goście mogą sobie życzyć potrawę mocniej lub mniej wysmażoną, dania wegetariańskie itp. Więcej o menu na imprezy okolicznościowe dowiecie się wchodząc na stronę Verona Wrocław. Polecamy serdecznie przejrzeć pyszne dania polskie oraz zagraniczne.

Menu na imprezach okolicznościowych
Aby potrawy były odpowiednio dobrane, planowanie menu należy rozpocząć od dania zasadniczego, najczęściej mięsnego. Ponieważ mięsne danie jest potrawą o wysokiej wartości odżywczej, potrawy dobierane w następnej kolejności powinny być mniej kaloryczne, lżej strawne, sporządzane z różnych surowców z zastosowaniem różnych metod obróbki. Ilość zaplanowanych potraw zależy od rodzaju przyjęcia, czasu trwania i limitu pieniężnego. Na przyjęcie zasiadane można zaproponować skromne lub bogate menu.

Małe, skromne przyjęcie obiadowe może składać się z:
– zimnej przekąski,
– zupy lub bez zupy,
– dania zasadniczego mięsnego,
– deseru,
– kawy.

Bardziej rozbudowane menu może składać z większej ilości potraw i odpowiednio
dobranych alkoholi np.:
– zimnej przekąski, do której można podać wino białe lub czerwone (w zależności od rodzaju
przekąski),
– zupy,
– gorącej przekąski z właściwie dobranym alkoholem,
– dania zasadniczego mięsnego (mogą być dwa dania do wyboru), napojów alkoholowych
dobranych do dania głównego,
– deseru (np. kremu, lodów, tortu) podać kawę oraz alkohole takie jak: koniak lub likier.

Przekąski weselne

Jeszcze więcej przekąsek i potraw gorących planuje się na wesele (przyjęcie takie przeważnie trwa wiele godzin), które z reguły rozpoczyna się obiadem składającym się z przystawki, zupy i dania zasadniczego (można zaplanować po 2-3 zupy i dania zasadnicze do wyboru). Następnie zaplanować należy bogaty zestaw przekąsek zimnych (6-7 przekąsek w mniejszych porcjach), które można ustawić na stole do dyspozycji gości, wówczas ilość porcji nie odpowiada liczbie gości. Natomiast w przypadku serwisu amerykańskiego i francuskiego ilość przekąsek musi być zgodna z liczbą gości. W zależności od życzeń zleceniodawcy planuje się podawanie 2-3 dań gorących, w pewnych odstępach czasowych (co 2-3 godziny). Ponadto planuje się potrawy słodkie takie jak ciasta, owoce, torty oraz odpowiednio dobrane do potraw napoje alkoholowe i bezalkoholowe: soki, wody mineralne, napoje gazowane oraz napoje gorące: kawa, herbata.

Dodane przez:

Maciej

Back to Top