Miód – wartości odżywcze

Miód to powszechnie znany i lubiany produkt, który podobnie jak witamina C należy do grupy produktów, które są uznawane za wspomagające leczenie chorób i mające pozytywny wpływ na naszą kondycję zdrowotną. Czy rzeczywiście warto jest spożywać miód? Jakie wartości odżywcze ma miód?

miod wartości odżywcze

Miód – smak, któremu nie potrafisz się oprzeć

Chyba każdy z nas pił kiedyś herbatę z miodem. Miód codziennie osładza nam życie swoim niepowtarzalnym smakiem. Na szczęście, w przeciwieństwie do innych słodkości – ma on wiele właściwości prozdrowotnych. Między innymi miód wzmacnia nasz organizm i jego narządy takie jak serce poprzez wysoką zawartość potasu. Ma on pozytywny wpływ na nasz mózg poprawiając stan psychofizyczny naszego organizmu. Miód stosowany jest również jako strażnik na czele walki z przeróżnymi chorobami.

Miód – wartości odżywcze i lecznicze

  • Łyżka stołowa miodu dostarcza nam około 32kcal,
  • Miód obniża ciśnienie w naszych tętnicach,
  • Miód pomaga w walce z przeziębieniami,
  • Miód przyspiesza czas gojenia się wszelkiego rodzaju ran.

Należy pamiętać, że pod wpływem temperatury miód traci swoje właściwości lecznicze. Dodanie miodu do herbaty (temp. Około 80-90 stopni) może w kilkanaście minut zmniejszyć aktywność enzymów diastazy i inwertazy, które są odpowiedzialne za rozkład sacharozy na cukry proste!

Poza wymienionymi, miód posiada wiele więcej właściwości leczniczych. Polecamy zatem spożywanie go gdyż może pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie, naszą kondycję umysłową oraz po prostu może osłodzić nam życie swoim cudownym smakiem.

Artykuł powstał dzięki eksperckiej wiedzy producenta wyposażenia ula – Ślusarstwo Pietrzak.

Related articles

Back to Top