Patelnie

Dziś nikt nie może wyobrazić sobie kuchni bez porządnych patelni. Są to jedne z najczęściej używanych naczyń w naszych domach. Istnieje wiele przeróżnych patelni – są one tworzone z myślą o różnego rodzaju potrawach, mogą być wykonane z wielu różnych tworzyw. Ponadto, patelnie mają różne kształty, wymiary, mogą mieć również dodatku lub wypustki na jajka. Dobra patelnia będzie charakteryzować się przede wszystkim jakością, jakie daje użyte do produkcji tworzywo. Patelnia może być użyta jedynie na kuchenkach, w przeciwieństwie do patelni typu wok. Jest to naczynko przypominające patelnię, jednak zamiast rączek ma 2 uchwyty. Jest ono bardzo niskie i płytkie, co może upodabniać je do patelni. Jednak patelnia znana jest od wielu lat i używana jest do dziś. Firmy produkujące naczynia prześcigają się w coraz to nowszych technologiach i projektach.

Rodzaje – wymiary, tworzywa

Patelnie, podobnie jak garnki, mogą mieć różne wymiary. Najczęściej używane patelnie wynoszą od 24 centymetrów średnicy do około 32. Wszystko zależy od tego jakie są nasze upodobania żywnościowe. Ważne jest również tworzywo, z jakiego patelnia została wykonana. Jest to najczęściepatelniaj stal nierdzewna, dzięki czemu patelnia może przetrwać wiele lat. Jednak bardzo popularne są patelnie porcelanowe, z teflonu, czy żeliwa. Istnieją patelnie, które mają doczepiane rączki – najczęściej jest to typ patelnie, który można również umieścić w piekarniku jako wok. Patelnia dobrej jakości będzie odporna na większe zarysowania. Niekiedy możemy spotkać się z potrójnym dnem, które gwarantuje nam nieprzywieranie potraw do dna patelni. Często na takich patelniach możemy smażyć bez tłuszczu. Są osobno produkowane patelnie do naleśników, do ryby, do steków czy jajek sadzonych.  Ważne w patelniach jest również transgeniczne dno – służy ono do równomiernego rozprowadzania temperatury, co z kolei sprzyja jakości smażonych przez nas potraw.

Typy patelni do odpowiednich potraw

Patelnie możemy podzielić pod względem potraw, jakie możemy na nich usmażyć. Najbardziej popularnym typem są patelnie grillowe, do steków i ryb. Patelnia grillowa jest najczęściej kwadratowa i ma podłużne, grube wypustki, które idą wszerz patelni. Dzięki temu możemy uzyskać ciemniejsze pasy, które świadczą o dobrze przygotowanym mięsie. Patelnie do ryb mają kształt podłużny i często są one grube i ciężkie. Patelnie do naleśników z kolei są płaskie i nie mają brzegów.

Gzie je kupić?

Patelnie różnego rodzaju możemy kupić w dobrych sklepach, najczęściej umieszczonych w galeriach. Dobra patelnia to podstawa naszej kuchni. Bez niej asortyment jest niepełny, więc musimy wybrać patelnie, na których będziemy przygotowywać nasze ulubione potrawy. Przed dokonaniem zakupu musimy sprawdzić, na jakie kuchenki nadaje się patelnia. Jeżeli zakupujemy różnego rodzaju patelnie do naszej restauracji, dodatkowo musimy sprawdzić ich jakość i przeznaczenie. Ważne jest, byśmy wiedzieli, jakie tworzywo będzie odpowiednie, który kształt najwygodniejszy.

Related articles

Back to Top