Czym jest zrównoważone rolnictwo i jakie ma znaczenie dla obrony żywności?
Zgodnie z definicją Polskiego Stowarzyszenia Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP”, rolnictwo zrównoważone to efektywna produkcja bezpiecznej i wysokiej jakości żywności w sposób chroniący, a także poprawiający stan środowiska naturalnego oraz socjalne i ekonomiczne warunki bytowe rolnika, zatrudnionych w gospodarstwie pracowników i członków lokalnych społeczności. Jakie ma to znaczenie dla obrony żywności i w jaki sposób wpływa na zapewnienie trwałego dostępu do żywności?
Czym jest zrównoważone rolnictwo?
Zrównoważone rolnictwo jest zbiorem działań ograniczających wpływ rolnictwa na środowisko i umożliwiających bardziej efektywne wykorzystanie zasobów, takich jak:
- gleba,
- ziemia,
- woda,
- środki ochrony roślin,
- nasiona,
- nawozy,
- maszyny rolnicze,
- energia
przy równoczesnym zachowaniu opłacalności produkcji rolniczej oraz jej społecznej akceptacji. Zasady tego systemu odnoszą się do całego gospodarstwa rolnego i uwzględniają jego ścisłe powiązanie z ekosystemem. U podstaw zrównoważonego rolnictwa znajdują się:
- dbałość o stan gleby i poprawa jej produktywności – zapobieganie erozji, zróżnicowane zmianowanie i regularne badanie gleby,
- ścisłe stosowanie się do planu nawozowego opracowanego dla danego gospodarstwa,
- stosowanie się do zasad integrowanej produkcji rolnej,
- przestrzeganie zasad BHP w gospodarstwie rolnym,
- wspieranie lokalnych inicjatyw społecznych,
- rozwijanie kompetencji i dzielenie się wiedzą oraz doświadczeniem,
- dbanie o rachunek finansowy gospodarstwa.
Stosowanie takiego systemu przynosi wymierne korzyści dla środowiska naturalnego. Przyczynia się do poprawy jakości powietrza, wód gruntowych i żyzności gleb. Pozwala również obniżyć emisję gazów cieplarnianych i zredukować zużycie energii z nieodnawialnych źródeł. Stosowanie się do zasad zrównoważonego rolnictwa wpływa na zwiększenie bioróżnorodności w agroekosystemach i krajobrazie rolniczym.
Działania podejmowane przez rolników postępujących zgodnie z zasadami rolnictwa zrównoważonego
Rolnicy, którzy postępują zgodnie z zasadami rolnictwa zrównoważonego, podejmują liczne działania mające usprawnić funkcjonowanie gospodarstwa i zniwelować jego negatywny wpływ na środowisko naturalne.
- Dobierają uprawiane gatunki oraz odmiany roślin do panujących warunków klimatyczno-glebowych w celu uzyskania najlepszego możliwego efektu produkcyjnego.
- Stosują zmianowanie upraw, czyli uprawianie innych gatunków roślin w kolejnych latach, które pozwala wzbogacać glebę i podnosić jej żyzność.
- Zwiększają zawartości próchnicy w glebie, dzięki czemu staje się ona bardziej żyzna i jest mniej wrażliwa na niekorzystne zjawiska pogodowe.
- Stosują racjonalne nawożenie w oparciu o bilans nawozowy.
- Przestrzegają zasad integrowanej ochrony roślin i wykorzystują w tym celu różnorodne metody mechaniczne, fizyczne, biologiczne, hodowlane oraz chemiczne.
- Optymalizują wykorzystanie zasobów wodnych poprzez oszczędne gospodarowanie wodą, monitorowanie jej zużycia oraz zwiększanie retencyjności gleb.
- Ograniczają erozję gleby poprzez wykorzystanie systemu uprawy bezorkowej, który wyklucza nadmierne przemieszczanie i natlenianie gleby.
- Wspierają bioróżnorodność w gospodarstwie rolnym i jego otoczeniu.
- Zapewniają dobrostan zwierząt.
- Redukują emisję gazów cieplarnianych poprzez precyzyjne użytkowanie maszyn i urządzeń rolnych, optymalizację warunków chowu zwierząt, dobrą gospodarkę paliwami, nawozami oraz pozostałościami pozbiorowymi, a także sianie roślin okrywowych, które pochłaniają CO2.
- Wykorzystują do dalszej produkcji odpady nadające się do ponownego przetworzenia.
- Utylizują odpady niebezpieczne dla ludzi i środowiska.
- Dbają o dobrostan pracowników gospodarstwa rolnego.
- Podejmują działań dla społecznej akceptacji rolnictwa.
- Postępują z poszanowaniem przepisów obowiązującego prawa.
- Zapewniają stabilność finansową gospodarstwa poprzez stwarzanie możliwości rozwoju i zarządzanie nim w sposób zgodny z planem biznesowym.
Znaczenie zrównoważonego rolnictwa dla zapewnienia trwałego dostępu do żywności
Zrównoważone rolnictwo jest niezwykle ważne z punktu widzenia obrony żywności, a także ochrony konsumenta. W ujęciu ekologicznym stanowi system zarządzania zasobami umożliwiającymi pokrycie zmieniających się potrzeb społecznych, przy równoczesnym zachowaniu niezdegradowanych zasobów naturalnych. Pozwala to utrzymać pożądany poziom produkcji rolnej i chronić zasoby naturalne dla potrzeb długookresowego rozwoju. Jednym z efektów stosowania systemu zrównoważonego rolnictwa jest zapewnienie konsumentom trwałego dostępu do żywności.
Choć model zarządzania gospodarstwem rolnym zgodnie z założeniami systemu zrównoważonego rolnictwa nie gwarantuje natychmiastowych zysków, jego wdrożenie pozwala osiągnąć stabilność ekonomiczną w dłuższym wymiarze czasowym. Efektywniejsze wykorzystanie środków produkcji i bardziej skuteczna ochrona środowiska naturalnego przekładają się na większą odporność na kryzysy ekonomiczne, które dotykają zarówno lokalną, jak i globalną gospodarkę.