Zapewnienie jakości i bezpieczeństwa produktów z IFS system
Wysoka jakość produktów i dostarczanie na rynek wartościowych artykułów spożywczych staje się normą. Społeczeństwo uczy się jak odróżniać dobre artykuły od tych gorszej jakości, a certyfikacja IFS znacząco wpływa na poprawę konkurencyjności. Jakie typy produktów podlegają normie IFS? Czy IFS system faktycznie wpływa na zapewnienie jakości i bezpieczeństwa produktów? Czy wymaganiom IFS system podlegają tylko producenci? Odpowiadamy.
IFS system – co to jest?
System IFS to skrót od International Food Standard. Jest to standard opracowany dla wszystkich producentów żywności, a głównie dla wymagań sieci handlowych i ich marek własnych. IFS system to specyficzne normy, które są uznane przez GFSI, czyli Global Good Safety Initiative. Certyfikaty IFS system potwierdzają bezpieczeństwo i jakość produktów, a także zgodność artykułów z obowiązującymi normami i przepisami.
IFS system to normy, które pozwalają na ujednolicenie nie tylko produkcji żywności, ale także wymagań między innymi w łańcuchu dostaw. Dzięki temu konsumenci kupują produkt, który powstaje w bezpiecznych warunkach od początku do końca, a także jest transportowany w sposób pozbawiony ryzyka.
Certyfikat normy IFS system – jak potwierdzić jakość i bezpieczeństwo
Normy IFS system obejmują pięć rozdziałów. Są to:
- System zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności.
- Odpowiedzialność kierownictwa.
- Zarządzanie zasobami.
- Procesy produkcyjne.
- Pomiary, analiza i doskonalenie.
Wśród podstawowych kryteriów, które są konieczne do uzyskania certyfikatu zgodności z systemem IFS, można wymienić np. poprawnie działający wdrożony system HACCP, posiadanie dokumentów potwierdzających pochodzenie surowców potrzebnych do wykonania produktów, odpowiedzialność i znajomość swoich obowiązków przez pracowników, a także wykwalifikowane kierownictwo sprawdzające efektywność. Ochronę jakości żywności potwierdzają inspekcje zewnętrzne, które sprawiają, że o certyfikację trzeba się stale starać, ponieważ można ją stracić.
Wdrożenie IFS system – zalety
Podstawą certyfikacji produktów IFS jest pewność, że artykuły spożywcze zostały wytworzone w bezpieczny sposób z wysokiej jakości, zgodnej z oczekiwaniami klienta, surowców. Jak IFS system wpływa na zapewnienie jakości i bezpieczeństwa produktów?
- większa konkurencyjność na rynku,
- określenie słabych punktów przedsiębiorstwa,
- więcej kanałów dystrybucji produktów,
- konieczna akceptacja dostawców przez sieci handlowe,
- motywacja do polepszania procesów związanych z bezpieczeństwem żywności,
- niechęć do nadużycia zaufania do dostawcy i produktów ,
- większa rozpoznawalność na rynku,
- możliwość logowania opakowań certyfikatem IFS system.
Normy IFS – jakie produkty i co podlega systemowi IFS
IFS są kojarzone głównie ze standardami dla żywności. Ich celem jest bowiem troska o dostarczanie na rynek produktów wysokiej jakości. Możliwość posługiwania się międzynarodowym znakiem i certyfikatem zgodności IFS to niewątpliwie atut, który wiele osób może zachęcić do kupienia konkretnych produktów spożywczych. System IFS to jednak nie tylko standardy dla żywności. Co więcej, tylko trzy z ośmiu standardów opracowanych przez IFS dotyczą żywności. Są to:
- IFS Food,
- IFS Global Markets Food
- IFS Cash&Carry Wholesale.

Dla producentów żywności IFS system jest obowiązkowy. Każda firma zajmująca się produkcją i uczestnicząca w łańcuchu dostaw powinna więc przejść szkolenie, aby poznać wszystkie zasady, pozwalające na stosowanie się do wymagań normy.
Kto podlega wymaganiom systemu IFS?
Wzrost świadomości konsumentów na temat jakości i bezpieczeństwa żywności to jedno z największych wyzwań, przed jakim stoją producenci żywności. Kluczowe w etapie dostarczania na rynek wysokiej jakości i bezpiecznych produktów jest jednak nie tylko sam proces produkcji, ale także dystrybucja artykułów branży spożywczej. Dlatego standardy IFS system dotyczą także logistyki i dystrybucji. Aby zapewnić klientom bezpieczny i zgodny z normami produkt warto starać się o certyfikaty IFS Logistics i IFS Broker, które pozwalają na udokumentowanie wysokiej jakości standardów w całym łańcuchu produkcyjnym i łańcuchu dostaw.
Niektóre źródła podają, że standardy IFS system są obecnie uznawane przez ponad 60% podmiotów, które zajmują się żywnością. Jednolity system oceny jakości pozwala producentom na wzrost konkurencyjności i stałe monitorowanie jakości żywności, a konsumentom daje pełny obraz rynku, kupowanej żywności i jej bezpieczeństwa.