Z jakich produktów powstają przepyszne krówki

krówkiKrówki, jako ulubione cukierki Polaków

Krówki, to jedne z najpopularniejszych polskich cukierków. Można zaryzykować stwierdzeniem, że są to ulubione słodycze rodaków. Jako pierwszy zaczął produkować je Feliks Pomorski, twierdząc, że do produkcji wystarczy odrobina mleka i cukru. W dzisiejszej dobie, choć produkowane na szeroką skalę krówki, bardzo często nafaszerowane są jednak produktami syntetycznymi i niezdrowymi dla nas konserwantami. Jak zatem wygląda proces ich produkcji i czy jesteśmy skazani wyłącznie na produkty przetworzone?

Z jakich produktów powstają przepyszne krówki?

Produkcja krówek to dość prosty, nieskomplikowany proces. Wszystkie potrzebne do ich wytworzenia składniki miesza się ze sobą, by już ugotowane wylać na blat i po stężeniu — pokroić. Kolejnym krokiem jest oczywiście pakowanie i dostarczenie do sklepów, hurtowni czy klientów indywidualnych. Wróćmy jednak do początku. Samo gotowanie może zająć kilka godzin. Wszystko po to, by uzyskana masa była gęsta i łatwiejsza w późniejszym stygnięciu. Co do zasady, ręcznie wykonywane cukierki są z reguły bardziej ciągnące i miękkie. Jak choćby te wykonywane przez panią Konstancję i sprzedawane w internetowym sklepie krowki24.pl. Cukierki cięte maszynowo są z kolei o wiele twardsze. Takie rozróżnienie pomaga stwierdzić czy zakupione przez nas słodkości to produkt wykonany tradycyjnie, czy fabrycznie. Na uwadze trzeba mieć jednak fakt, że nawet ciągutki z czasem twardnieją. Dzieje się tak na skutek krystalizacji cukru.

Wśród składników, które potrzebne są do wytworzenia krówek, na pierwszy ogień zawsze idzie cukier – nie inaczej. Mimo że pan Feliks Pomorski twierdził, że kolejnym wprost niezbędnym elementem jest mleko, wiele firm radzi sobie bez niego. Zastępują je aromatem mlecznym lub mlekiem w proszku. W nowoczesnych i produkowanych na szeroką skalę krówkach próżno szukać też masła. Producenci coraz częściej wolą bowiem zastępować je tańszymi odpowiednikami w postaci utwardzonych tłuszczy roślinnych. Nie szczędzą natomiast aromatów, które nadają cukierkom smak kakaowy, kokosowy, sezamowy czy żurawinowy. I, mimo że polskie oraz europejskie przepisy jasno określają ilość aromatów, jakie można użyć przy produkcji tego typu cukierków, to czasem chciałby się wrócić do korzeni i móc zjeść wyrób tradycyjny. Klasyczny, ciągnący i polski.

krówki

 

Domowe, tradycyjne krówki

Przepyszne, tradycyjne krówki ciągutki zamówić możemy na wspomnianej już wyżej stronie krowki24.pl. Firma pani Konstancji, w której produkcja cukierków odbywa się w oparciu, o recepturę z 1921 roku słynie z tego, że swym klientom proponuje prawdziwe, domowe wyroby cukiernicze. Właścicielka, bazując wyłącznie, na naturalnych składnikach i surowcach najwyższej jakości zapewnia, że jej cukierki to klasyka sama w sobie.

Co więcej, dzięki szerokiej ofercie dostępnych opakowań, pyszne i naturalne krówki mogą stanowić idealny prezent, gadżet reklamowy czy podarunek dla najbliższych. Kreatywne opakowania różnicują bowiem wyrób na krówki urodzinowe, krówki ślubne, krówki personalizowane i wiele innych. Zamówienie złożyć więc można zarówno na Boże Narodzenie, Wielkanoc, Walentynki, jak i Dzień Babci, Dzień Dziadka czy Dzień Dziecka.

Państwo młodzi skorzystać mogą z opakowań ślubnych, by krówkami posłużyć się jako podziękowaniami dla gości. Zainteresowani przedsiębiorcy mogą natomiast stworzyć własny projekt opakowania, by w konsekwencji cieszyć się słodkim i pysznym gadżetem reklamowym. Podsumowując — praktycznie każdy, kto potrzebuje słodkiego upominku czy ciekawej, kreatywnej odsłony swojej marki — jest w stanie znaleźć tam coś dla siebie.



Related articles

Back to Top