Produkcja mydła domowego

5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote

Mydełko domowe jest coraz bardziej cenionym produktem kosmetycznym. Wiele osób tworzy własne kosmetyki, w tym i mydła. Proces ten jest nieco skomplikowany, dlatego należy się odpowiednio do niego przygotować. Przede wszystkim, istotne są wszelkie materiały, i przyrządy, które posłużą nam jako zabezpieczenie. Potrzebne będą nam:

  • Gumowe rękawice,
  • Okulary ochronne,
  • Zabezpieczenia podłogi, stołu i mebli.

Wszelkie przedmioty, których będziemy używać bezpośrednio do wyrabiania mydła:

  • Termometr kuchenny,
  • Garnek (ze stali nierdzewnej lub emaliowany),
  • Mieszadełka silikonowe albo drewniane,
  • Waga kuchenna – najlepiej elektroniczna,
  • 2 słoiki lub inne pojemniki różnej wielkości,
  • Foremki do mydełek.

Tłuszcze do produkcji domowego mydła

Jeśli chodzi o same produkty, które posłużą nam do wyrabiania mydełek to przede wszystkim tłuszcz do wyboru mydełek. Najczęściej korzysta się z naturalnej oliwy tłokowej. Można jednak użyć masła shea, olej kokosowy, olejek jojoba lub rycynowy.
Drugim, nieodłącznym składnikiem tego procesu, jest woda destylowana. Jest ona oczyszczona ze wszystkich składników mineralnych oraz ewentualnych zanieczyszczeń. Najczęściej można dostać ją na stacjach benzynowych.
Wodorotlenek sodu – NaOH, jest konieczny do wyrobu mydła. Należy obchodzić się bardzo ostrożnie z NaOH, ponieważ jest on silnie żrący.

– Przed rozpoczęciem produkcji, należy zapewnić sobie odpowiedni przewiew, by uniemożliwić pozostanie oparów, jakie wydziela wodorotlenek sodu.
– Następnie rozpoczynamy ważenie oleju lub olejów.
– Oleje podgrzewamy w garnku w temperaturze 60°.
– Mały pojemnik napełniamy sodą (dokładnie zważoną), a duży wodą destylowaną.
– Sodę dodajemy do wody mieszając cały czas.
– Mieszamy, aż mieszanka stanie się całkowicie przezroczysta. Musimy stale kontrolować temperaturę.
– Gdy soda oraz olej nabiorą wskazanej temperatury – między 40 a 50°, szybko dodajemy roztwór sody do oleju, dokładnie mieszając.
– Mieszamy dopóki mieszanka zdobędzie konsystencję gęstego budyniu.
– W tym momencie możemy dodawać wszelkie dodatki typu zioła, olejki lub barwniki.
– Smarujemy foremki olejem i przelewamy do nich mydło zabezpieczając foremki folią spożywczą. Po 48 godzinach mydło można pokroić (używamy do tego rękawic).
– Pokrojone mydło zostawiamy z szczelnie zamkniętych pojemnikach do sześciu tygodni.  W tym czasie powinny zakończyć się wszystkie procesy chemiczne. By wiedzieć, czy nasze mydło już nadaje się do użytku, należy sprawdzać jego pH za pomocą papierka lakmusowego. Odpowiednie pH powinno wynosić od 7 do 10.

domowa produkcja mydła

Dodatki do mydełek

Po leżakowaniu mydła należy raz jeszcze przetopić mydło i zacząć dodawać różne dodatkowe elementy, które sprawią, że mydełko będzie ładniej pachnieć i atrakcyjniej wyglądać. Najczęściej dodawane elementy to sproszkowana skórka pomarańczowa, suszone owoce, mleko, miód, zioła, mydlane kryształki i wiele innych. Często również stosuje się gorzką czekoladę oraz barwniki czy olejki eteryczne.

Mydełkom można nadać lepszy, bardziej równy kształt dzięki użyciu noża. Zwłaszcza, jeśli chcemy je podarować na prezent bliskiej osobie. Mydło wykonywane we własnym domu jest coraz bardziej popularnym pomysłem. Istotne jest jednak, by w domu nie było dzieci i zwierząt w trakcie produkcji. Opary, jakie wydziela NaOH są bardzo szkodliwe. Dlatego też, musimy zadbać o to, aby umieścić gotowe i leżakujące mydło w miejscach, do których nie będą miały dostępu dzieci lub osoby niepowołane. Mydło przed upływem odpowiedniej ilości czasu leżakowania, może wydzielać substancje toksyczne i opary, ze względu na wysokie pH.

Dodane przez:

Maciej

Back to Top