Piece konwekcyjno parowe Rational – co je wyróżnia?

Piece konwekcyjno parowe, a krótko mówiąc piece gastronomiczne stosowane są przede wszystkim
w miejscach, w których produkuje się pożywienie. Piece stosowane są nie tylko w pizzeriach, ale też restauracjach i bistrach bez znaczenia czy jest to mały czy duży lokal.

 

Co wyróżnia piece konwekcyjno parowe?

Piece gastronomiczne – konwekcyjno parowe wyróżnia przede wszystkim możliwość montażu dwóch rodzajów zasilania: gazowego bądź elektrycznego w zależności od potrzeb lokalu, w którym piec będzie się znajdować. Dodatkowym atutem są większe możliwości związane z przygotowywaniem posiłków.

W najnowszych piecach konwekcyjno parowych można nie tylko gotować, ale też piec, blanszować
i dusić na niewielkiej przestrzeni roboczej. W zależności od potrzeb klienta parametry pieca powinny być dobierane tak aby piec spełnił oczekiwania w danym miejscu pracy.

 

Jakie pozytywne skutki niesie ze sobą montaż pieca konwekcyjno parowego?

Przede wszystkim należy pamiętać, że montaż takiego pieca wpłynie na jakość wydawanych potraw oraz pozwoli oszczędzić energię potrzebną do ich przygotowania. Dodatkowym atutem jest możliwość przygotowywania wielu różnych potraw w tym samym czasie co wpływa na szybszy czas wydawania dań w lokalu.

Urządzenia potrafią uczyć się zwyczajów jakie posiadają osoby pracujące w kuchni oraz są bezobsługowe co oznacza, że nie wymagają stałego pilnowania ich przez kucharza. Kolejnym atutem jest możliwość rozpoznawania warunków gotowania oraz dostosowania odpowiedniego sposobu przygotowania potrawy.

 

piec gastronomiczny

 

Jakie wersje pieców konwekcyjno parowych dostępne są na rynku?

Obecnie na rynku dostępnych jest kilka wersji, które w zależności od miejsca zastosowania różnią się między sobą mocą, rodzajem zasilania oraz gabarytami. W zależności od funkcji wyróżnia się piece, które posiadają większą lub mniejszą powierzchnię przeznaczoną do gotowania. Różnią się również między sobą sposobem działania oraz możliwościami jakie oferują.

Piece posiadają wysoką wydajność przy zachowaniu jak najmniejszego zużycia energii. Warto też pamiętać, że piece konwekcyjno parowe mają możliwość zminimalizowania utraty ciepła, które wytwarzane jest podczas gotowania. Dwoma wersjami podstawowymi są piece SelfCookingCenter oraz CombiMaster.

Pierwsze z nich pozwalają na łatwe przygotowywanie potraw, a nawet kilku różnych dań na raz przy zachowaniu zasad energooszczędności oraz przyśpieszeniu prac potrzebnych do wykonania dań.

Druga wersja pieca przystosowana jest do profesjonalnych zastosowań oraz posiada funkcję samooczyszczenia bez użycia szkodliwej dla zdrowia chemii. Nie trzeba również wykonywać wielu czasochłonnych prac związanych z konserwacją pieców oraz ich czyszczeniem, ponieważ dzięki wielu nowoczesnym programom czyszczącym piec tego typu „czyści się sam”.

 

Co można przygotowywać w piecach konwekcyjno parowych?

W piecach gastronomicznych można przygotowywać niemalże wszystkie potrawy jakie wykonywane są w wielu restauracjach oraz lokalach gastronomicznych. Warto pamiętać, że w tego typu piecach można też dusić, blanszować oraz gotować wiele potraw w jednym czasie.

Dzięki zastosowaniu najwyższej jakości materiałów oraz programów uczących się gotowania od kucharzy, zapewnia się świeżość oraz wysoką jakość potraw, które wyciągnięte są z pieca konwekcyjno parowego.

Wielofunkcyjność pieców gastronomicznych SelfCookingCenter oraz CombiMaster pozwala na zastosowanie ich w niemalże wszystkich lokalach związanych stale z gastronomią oraz koniecznością szybkiego przygotowywania wielu potraw na raz. Najważniejszym elementem jest jednak utrzymanie stałej jakości wykonywanych tym sposobem potraw tak, aby przez długi okres czasu dania wciąż smakowały tak samo – umożliwiają to przede wszystkim nowoczesne piece konwekcyjno parowe – zarówno energooszczędne, ale też i te wielofunkcyjne z opcją samooczyszczenia.

 

Artykuł powstał dzięki współpracy z serwisem Rational Warszawa.

Related articles

Back to Top