Kuchnia polska – najpopularniejsze potrawy

5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote

W potocznej opinii o kuchni polskiej, króluje myślenie o dużych ilościach tłuszczu, soli i ogólnej ciężkostrawności potraw do niej należących. Oczywiście, ze względu na duże złoża soli i łatwy dostęp do tego surowca używało się go bardzo chętnie w kuchni polskiej, jednak obecnie potrawy zakonserwowane przy użyciu soli są postrzegane jako rarytasy i spożywane są sporadycznie. Pajda chleba ze smalcem i ogórkiem, niepodzielnie króluje na wszystkich festiwalach, grillach i innych zbiorowych imprezach, jednak mało kto je ją na śniadanie w zaciszu domowym.

W mało którym domu Polacy sami kiszą ogórki, suszą mięsa czy wypiekają domowy chleb. Samodzielna produkcja smalcu stała się obecnie nieomal zapomnianą sztuką. Jemy szybko, gdyż mamy niewiele czasu i chcemy by potrawy przez nas spożywane były szybkie w przygotowaniu. Na naszych stołach, prym wiodą potrawy i produkty z innych zakątków świata. Jedynie od święta przygotowujemy popularne i uwielbiane przez dzieci pierogi, podając zwykle na obiad odmrożoną pizzę.

Na przekór szybkiemu życiu i brakowi czasu na cieszenie się smakiem potraw, coraz popularniejszy staje się trend slow food, który w przeciwieństwie do fast food, polega na przygotowywaniu potraw ze sprawdzonych składników od lokalnych dostawców, zdrowym sposobie podawania potraw i cieszeniu się i powolnemu spożywaniu dania. Restauracje coraz chętniej sięgają do tego trendu, wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów.

Co charakteryzuje polską kuchnię?

Coraz więcej restauracji wychodzi na spotkanie tym, którym zależy na dobrym smaku potraw kuchni polskiej. Potrawy kuchni polskiej są bardzo różnorodne, używa się do ich przygotowania szerokiej gamy rozmaitych produktów. Kuchnia polska jest bardzo zróżnicowana ze względu na przyjmowanie do siebie rozmaitych produktów i potraw z różnych krajów, podczas częstych zmian władzy. Doskonałym tego przykład stanowią popularne obecnie ziemniaki, które zastąpiły powszechnie występującą jako dodatek kaszę.

Popularne potrawy

garniec.com.plOgromną popularność w kuchni polskiej i niejako jej wizytówkę, stanowią pierogi. To proste z pozoru do wykonania danie ma ogromną ilość przepisów, różniących się między sobą składnikami, sposobami lepienia, kształtem i wielkością oraz nadzieniem. Pierogi ruskie to jedne z częściej spotykanych, ale pojawiają się także pierogi z mięsem, kapustą, słodkim serem czy owocami.

Kolejną tradycyjną potrawą, niczym z niedzielnego obiadu u babci, jest kotlet schabowy z ziemniakami i dowolnymi dodatkami: ogórkami kiszonymi lub konserwowymi, kapustą zasmażaną lub kiszoną.

Przepyszne są także polskie ciasta: sernik z polskiego twarogu jest niemożliwy do zrobienia gdziekolwiek na świecie, i to za nim właśnie tęsknią najbardziej osoby, które na stałe wyjechały poza granice naszego kraju. Polska słynie z ogromnej ilości gatunków jabłek, nie dziwi zatem fakt, że w Polsce bardzo popularna jest szarlotka.

Aby w pełni móc cieszyć się potrawami polskimi ważne jest też ich dobre przygotowanie. Zachęcamy do skorzystania z usług znanej restauracji, która specjalizuje się w daniach kuchni polskiej, tak by poznać rozmaite przepisy.

Dodane przez:

Maciej

Back to Top