Kuchnia polska – najpopularniejsze potrawy
Często słysząc o kuchni polskiej, myślimy o dużych ilościach tłuszczu, soli i ogólnej ciężkostrawności potraw do niej należących. Oczywiście, ze względu na duże złoża soli i łatwy dostęp do tego surowca, używało się go w kuchni polskiej bardzo chętnie, jednak obecnie potrawy zakonserwowane przy użyciu soli są postrzegane jako rarytasy i spożywane są sporadycznie. Pajda chleba ze smalcem i ogórkiem niepodzielnie króluje na wszystkich festiwalach, grillach i innych zbiorowych imprezach, jednak mało kto je ją na śniadanie w zaciszu domowym. Jakie potrawy są obecnie najpopularniejsze?
Zmiany w polskiej kuchni na przestrzeni lat
W mało którym domu Polacy sami kiszą ogórki, suszą mięsa czy wypiekają domowy chleb. Samodzielna produkcja smalcu stała się obecnie nieomal zapomnianą sztuką. Jemy szybko, gdyż mamy niewiele czasu i chcemy, by potrawy przez nas spożywane były szybkie w przygotowaniu. Na naszych stołach prym wiodą potrawy i produkty z innych zakątków świata.
Na przekór szybkiemu życiu i brakowi czasu na cieszenie się smakiem potraw, coraz popularniejszy staje się trend slow food, który w przeciwieństwie do fast food, polega na przygotowywaniu potraw ze sprawdzonych składników od lokalnych dostawców, estetycznym sposobie podawania potraw i cieszeniu się z powolnego spożywania dania. Restauracje coraz chętniej sięgają do tego trendu, wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów.
Co charakteryzuje polską kuchnię?
Coraz więcej restauracji wychodzi naprzeciw tym, którym zależy na dobrym smaku potraw kuchni polskiej. Dania są bardzo różnorodne, do ich przygotowania używa się szerokiej gamy rozmaitych produktów. Kuchnia polska jest zróżnicowana ze względu na przyjmowanie do siebie produktów z różnych krajów. Doskonały przykład stanowią popularne obecnie ziemniaki, które zastąpiły powszechnie występującą jako dodatek kaszę. Polscy szefowie kuchni nie zapominają jednak o tradycjach i chętnie wdrażają się do współczesnych dań.
Popularne potrawy
Ogromną popularność w kuchni polskiej zdobyły pierogi. To proste z pozoru do wykonania danie ma ogromną ilość przepisów, różniących się między sobą składnikami, sposobami lepienia, kształtem i wielkością oraz nadzieniem. Pierogi ruskie to jedne z częściej spotykanych, ale pojawiają się także pierogi z mięsem, kapustą, słodkim serem czy owocami.
Kolejną tradycyjną potrawą, niczym z niedzielnego obiadu u babci, jest kotlet schabowy z ziemniakami i dowolnymi dodatkami: ogórkami kiszonymi lub konserwowymi, kapustą zasmażaną lub kiszoną. Nie można zapomnieć także o wybornym bigosie i żurku, które podawane są w chlebie z chrupiącą skórką.
Przepyszne są także polskie ciasta: sernik z polskiego twarogu jest nie do zastąpienia, i to za nim właśnie tęsknią najbardziej osoby, które na stałe wyjechały poza granice naszego kraju. Polska słynie z ogromnej ilości gatunków jabłek, nie dziwi zatem fakt, że w Polsce bardzo popularna jest szarlotka.
Aby w pełni móc cieszyć się potrawami polskimi, ważne jest też ich dobre przygotowanie. Zachęcamy do korzystania z usług znanych restauracji, która specjalizują się w daniach kuchni polskiej – takich jak restauracja z kuchnią polską we Wrocławiu, tak by poznać rozmaite przepisy.