Kawa dookoła świata, czyli kultura picia kawy w różnych krajach

Kawa wydaje się nam oczywistą częścią codziennego życia. Pije ją wielu z nas, zarówno do śniadania, jak i w ciągu dnia. Ma ona za zadanie rozbudzić i utrzymać energię na dobrym poziomie czy też zrównoważyć słodki smak smakołyków dobieranych do niej. Warto jednak wiedzieć, że w różnych częściach świata podejście do kawy jest zupełnie inne. Nie zawsze jest to zwyczajny, gorzki napój robiony w pośpiechu. Często dodawane są do niego składniki, które z samą kawą tworzą ciekawe połączenie, a w niektórych miejscach picie kawy to prawdziwy rytuał, który pozwala na skupienie się na przyjemności doświadczanej w tym momencie.

Irlandia

Z pewnością każdy słyszał o Irish coffee, czyli kawie po irlandzku. Jest to kawa z domieszką irlandzkiej whisky oraz grubą warstwą bitej śmietany na górze. Można ją zamówić w lokalnym pubie bądź sporządzić samemu w domu i wypić niezależnie od okazji. Jest to napój o pysznym smaku oraz praktycznym zastosowaniu – ma za zadanie rozgrzać. Jest idealny w czasie chłodnych miesięcy, ale przez pozostałą część roku smakuje równie wspaniale. Człowiekiem, któremu przypisuje się pomysł na kawę po irlandzku, był Joe Sheridan, szef kuchni w irlandzkim miasteczku Foynes, do którego przylatywały samoloty ze Stanów Zjednoczonych. Sheridan, chcąc zaproponować klientom napój, który ich rozgrzeje w środku zimnego klimatu Irlandii, zmieszał kawę z whisky. Amerykański dziennikarz przybywający do Irlandii spróbował jej i po powrocie do swojego kraju, opowiedział o niej swojemu znajomemu, który prowadził swoją restaurację. Ten zaproponował Sheridanowi pracę, którą Irlandczyk przyjął.

Meksyk

W Meksyku oprócz samego sposobu sporządzania kawy znaczenie ma także naczynie, w którym się tę kawę podaje. Charakterystyczną dla tego kraju kawą jest café de Olla. Napój ten ma swoje początki w okresie rewolucji meksykańskiej, mającej miejsce na początku XX wieku. Gotowano wówczas dla żołnierzy napój składający się z kawy, czekolady, cynamonu, cukru piloncillo oraz goździków. Wszystkie te składniki przygotowywano w glinianym naczyniu, ponieważ sądzono, że dzięki niemu smak jest wyraźniejszy. Do dzisiaj kawa ta jest podawana w taki sposób.

cappuccino

Włochy

Wielu z nas kawa kojarzy się właśnie z Włochami, miejscem, w którym jest ona nie tylko napojem rozbudzającym, lecz także elementem rytuału. Co więcej, Włosi mają kilka zasad dotyczących tego, jaką kawę należy pić o konkretnej porze dnia. Powszechnie uważa się, że do śniadania najlepiej pić cappuccino, w porze południa przychodzi czas na szybkie caffé macchiato, a wieczór to czas na espresso wypijane po kolacji. Kawa z mlekiem jest zatem wypijana tylko rano. Co ciekawe, w różnych regionach można natknąć się na dużo więcej przepisów przyrządzania kawy. Na przykład w południowej części Sycylii można spróbować caffè d’un parrinu, czyli kawy inspirowanej arabską kawą zawierającej cynamon, goździki i kakao. Jeśli chodzi o rytuał picia kawy, Włosi zazwyczaj robią to, stojąc w kawiarni przy barze.

 

Wśród innych kawowych ciekawostek świata wspomnieć można, że w Brazylii do kawy dodaje się rumu, a w Grecji najpopularniejszą kawą jest frappè, czyli chłodna kawa z cukrem i mlekiem, wstrząsana i podawana w ten sposób. W każdym zakątku świata kawa jest doprawiana w niebanalny sposób lub wypijana o danej porze dnia. W zależności od historii danego miejsca, do jej przyrządzenia wykorzystywane są składniki mające dodawać siły i sprawiać przyjemność.

Podróż po kawach świata zapewnić można sobie we własnym domu za sprawą najlepszej jakości świeżopalonych kaw ze sklepu KawyHerbaty.pl.

Related articles

Back to Top