Grillowanie w ogrodzie – 3 najlepsze opcje
Grill lub palenisko to znakomite wyposażenie każdego ogrodu. Pozwalają one grillować wraz z rodziną czy bliskimi osobami, spędzać w taki sposób wspólnie czas i przyrządzać wiele ciekawych i smacznych dań z grilla. Ponadto grill może być także elementem wystroju ogrodu, jeśli zostanie odpowiednio dobrany do jego stylistyki i klimatu.
Przed zakupem grilla trzeba jednak podjąć decyzję dotyczącą tego, jaki rodzaj grilla wybierzemy. Wśród wielu różnych rozwiązań z pewnością największą popularnością cieszą się obecnie trzy, czyli grill węglowy, grill gazowy i palenisko ogrodowe z rusztem.
Grill węglowy
Grill węglowy to z pewnością jedno z najpopularniejszych rozwiązań. Jako materiał opałowy najczęściej wykorzystuje się w tym przypadku węgiel drzewny lub brykiet, które w sezonie grillowym bardzo często można zakupić nawet w zwykłych sklepach spożywczych.
W sprzedaży można znaleźć zarówno niewielkie i bardzo lekkie grille węglowe, które świetnie sprawdzą się jako konstrukcja wykorzystywana na przykład na różnego rodzaju wyjazdach, średniej wielkości grille ogrodowe, czy też stacjonarne grille węglowe.
Zalety i wady grilla węglowego
Z pewnością do największych zalet grillów węglowych należy ich niska cena oraz powszechna dostępność węgla drzewnego lub brykietu. Z tego względu na to rozwiązanie decydują się szczególnie te osoby, które szukają szybkiego i taniego rozwiązania. Ponadto grill węglowy zapewnia również charakterystyczny aromat i smak potraw, którego nie da się uzyskać na grillu gazowym czy elektrycznym.
Należy jednak pamiętać, że grill węglowy, mimo tego, że ma wiele zalet, to ma on również wady. Z pewnością należy tutaj wymienić trudności z rozpaleniem grilla węglowego, co może czasami zająć sporo czasu szczególnie w przypadku osób niedoświadczonych. Ponadto utrzymanie odpowiedniej temperatury na grillu jest również dość problematyczne. Sporą wadą może być również to, że przyrządzanie dań na grillu węglowym nie jest zbyt zdrowym rozwiązaniem, ponieważ podczas spalania węgla emitowane jest sporo różnych szkodliwych substancji, które trafiają następnie do naszego organizmu razem z jedzeniem.
Grill gazowy
Grill gazowy to znacznie bardziej nowoczesna i zaawansowana konstrukcja, która świetnie sprawdza się w przygotowywaniu różnego rodzaju dań z grilla. W tym przypadku wykorzystywany jest propan lub mieszanka propanu i butanu. Konstrukcje te charakteryzują się zazwyczaj wysoką jakością wykonania, trwałością i niezawodnością. W sprzedaży występują one wielu różnych rodzajach, które różnią się od siebie wielkością, mocą czy też różnego rodzaju dodatkowymi funkcjonalnościami oraz akcesoriami.
Zalety i wady grilla gazowego
Do największych zalet grillów gazowych należy niewątpliwie komfort ich użytkowania oraz bezpieczeństwo. Dużo łatwiej w tym przypadku zapanować nad temperaturą, a sam proces rozpalania jest bardzo prosty i szybki. Ponadto jest to najzdrowsze rozwiązanie, ponieważ w procesie spalania gazu nie powstają takie szkodliwe związki i substancje jak podczas spalania węgla drzewnego lub brykietu.
Rozwiązanie to ma jednak również wady, do których z pewnością można zaliczyć wysokie koszty zakupu grilla oraz jego eksploatacji. Ponadto jest to znacznie mniej mobilne rozwiązanie, a także nie zapewnia ono aromatu i smaku charakterystycznego dla dań przyrządzanych na przykład na grillu węglowym czy ognisku.
Palenisko z rusztem
Palenisko z rusztem to znakomite rozwiązanie dla osób, które uwielbiają rozpalanie ognisk i szukają rozwiązania, które umożliwi im to na terenie własnego ogrodu. Konstrukcje te to najczęściej żeliwne lub wykonane ze stali nierdzewnej misy, lub kosze, w których spalane jest np. drewno. Ponadto paleniska te wyposażone są również i różne, które umożliwia bardzo wygodne przyrządzanie wielu różnych potraw na ogniu.
Zalety i wady paleniska z rusztem
Do zalet tego rozwiązania z pewnością należy fakt, że zapewnia ono dużo światła, a także ogrzewa najbliższe otoczenie, przez co świetnie sprawdzi się podczas chłodniejszych dni i nocy, zapewniając jednocześnie niepowtarzalny klimat. Ponadto palenisko ogrodowe można użytkować w dowolnym miejscu, można je przenosić, a dodatkowo nie niszczymy w ten sposób podłoża, ponieważ człony proces spalania przebiega w palenisku, które nie ma bezpośredniego kontaktu z podłożem. Do wad tego rozwiązania można zaliczyć trudności z rozpalaniem, utrzymaniem odpowiedniej temperatury i mniejszy komfort przyrządzania dań na ogniu, niż ma to miejsce w przypadku grillów gazowych.