Czym jest żywność bio?
Ostatnimi laty bardzo dużą popularność zdobyła tak zwana żywność bio. Analogicznie, od kilku lat wzrosła także świadomość o sporcie, dzięki czemu coraz więcej osób dba o swoją kondycję i nawyki żywieniowe. Przez tę popularność, producenci zaczęli na masową skalę produkować zdrowe, bio produkty.
Sklepowe półki podzielone są więc na różne kategorie, od dietetycznych makaronów po bezglutenowe wafle. Produkty wegańskie, wegetariańskie i niezawierające glutenu, są dziś szczególnie znane. Nietrudno jest więc zacząć na nowo zdrowo się odżywiać.
Zdrowa żywność – skąd wiedzieć, że jest zdrowa?
Od kilku dekad, do żywności dodawana jest ogromna ilość konserwantów, które mają zapewnić żywności lepszy smak i dłuższą świeżość. Substancje, które dodawane są do gotowej żywności, są w mniejszej lub większej mierze szkodliwe dla człowieka. Obecnie, co drugi produkt jest „nafaszerowany” różnymi chemicznymi dodatkami, więc tym bardziej warto wykorzystać nowe produkty. Żywność ekologiczna jest wolna od wszystkich konserwantów i znanych „polepszaczy”.
Przykłady żywności bio, których używamy na co dzień, to między innymi:
- Makarony, kasze, ryż,
- Mąka, substancje naturalnie słodzące,
- Nabiał,
- Mięso i wędliny,
- Herbata i kawa.
Istnieje mnóstwo rodzajów zdrowej, ekologicznej żywności, która nie ma w składzie żadnych dodatkowych chemicznych substancji. Zdrowe odżywianie się jest podstawą każdego człowieka. Istotne jest więc zwracanie uwagi na to, co znajduje się w składzie wszystkich produktów spożywczych, także jeśli chodzi o keczupy, słodycze, chleby, dżemy i inne. Warto dodać, że produkty bio często nie posiadają również laktozy, cukru, drożdży i jaj. Żywność taka jest więc idealna nie tylko dla osób, które się zdrowo odżywiają lub mają różnego rodzaju problemy zdrowotne, trawienne czy hormonalne. Produkty te mogą być z powodzeniem stosowane przez bezglutenowców, wegan i wegetarian.
Na pewno znamy co najmniej jedną osobę, która kupuje tylko bio produkty. Często to nie nawyki żywieniowe, a zdrowie zmusza nas do korzystania z wyselekcjonowanych produktów. Żywność ekologiczna dzieli się na różne rodzaje, dlatego każdy może wybrać grupę produktów, które na stałe umieści w swojej codziennej diecie. Wbrew pozorom, będąc na diecie składającej się wyłącznie z produktów bio, można cieszyć się szczupłą sylwetką, odpornością i zdrowiem. Produkty bio nie są bowiem uboższe w witaminy, węglowodany i substancje odżywcze – wręcz przeciwnie, mają ich znacznie więcej.
Gdzie możemy kupić żywność eko?
Zdrowa żywność bio jest dostępna w każdym sklepie ze zdrową żywnością. Poprzez stale rosnącą popularność, powstaje również wiele sklepów internetowych. Rodzaje produktów spożywczych, jakie możemy tam zakupić, będą zawsze składały się z samych naturalnych składników. Żywność bio można dostać w większych supermarketach. Sklepy chętnie wydzielają osobne regały na żywność Eko, bio, bezglutenową, wegańską i wegetariańską. Dziś, wiele osób korzysta z nowych, zdrowszych produktów, dlatego obecnie większa ilość marketów decyduje się na sprzedaż żywności bio. Wreszcie – bardzo szeroki i zróżnicowany wybór zdrowej żywności proponują sklepy internetowe zajmujące się dystrybucją eko żywności.
W większych miastach, możliwe jest zakupienie produktów bio na targach zdrowej żywności. W każdym kraju i regionie Polski panują inne zwyczaje żywieniowe – dzięki wydarzeniom takim jak targi, możemy zaopatrzyć się w wiele ciekawych i naturalnych produktów spożywczych.
Bardzo popularne jest również samodzielne przygotowywanie zdrowej żywności, która nie zawiera konserwantów i innych ‘polepszaczy’. By móc przygotowywać same dietetyczne i zdrowe posiłki, warto jest kupować makarony bez glutenu, konserwantów, sosy naturalne oraz przyprawy bez soli i polepszaczy. Stosowanie samych zdrowych i naturalnych produktów spożywczych może wpłynąć na długość i jakość naszego życia.